top of page
  • Foto van schrijverMarianne Nijnuis

Kwartaalkeuring

Het wachten op de bloeduitslagen van mijn zoon is weer begonnen. De arts belt me altijd twee dagen na ons ziekenhuisbezoek om ze te bespreken. Ook al gaat het al een tijdje goed, het is niet iets om nonchalant over te zijn. Nieren en groei zijn een onvoorspelbaar duo, de situatie kan ineens omslaan. Zou zijn nierfunctie toch plotseling gezakt zijn? Of een andere waarde die daar een voorspeller van is plotseling gestegen?

Mijn zoon, 14 jaar, heeft een aangeboren afwijking van zijn nieren en urinewegen. Daarvoor moeten we elke drie maanden op controle bij de kinderarts-nefroloog, kortweg kindernefroloog. Hij wordt dan gewogen en gemeten, zijn bloeddruk gecontroleerd, we hebben een gesprek bij de arts en er wordt een shitload aan bloed geprikt. Dit alles doorstaat hij met een schijnbare nonchalance en ik doe vrolijk mee. We babbelen wat met de dame achter de balie en tijdens het bloedprikken geeft hij geen kik. Sterker nog, hij heeft vaak iets mee waarover het gesprek wordt aangegaan. Zo heeft hij nu een rubiks’ cubefase. Die kubussen heten overigens al lang geen Rubiks meer, maar speedcube en er zijn allerhande Chinese varianten op, met magneetjes en andere trucjes, zodat je ze veel sneller kunt draaien. Hij lost zo’n kubus in minder dan een minuut op en tijdens het bloedprikken gingen ze uitdaging aan: zou mijn zoon met één hand de kubus kunnen oplossen voordat de verpleegkundige klaar was met prikken? Het was spannend! De verpleegkundige won, met nipt een half buisje voorsprong.


Terug bij de arts ging het gesprek vooral over de goede uitslagen van de laatste tijd. Waar we toen hij de diagnose kreeg bang waren dat hij met dit setje nieren de puberteit niet ging halen, hebben we nu grote hoop dat hij hiermee met gemak zijn volwassenheid haalt. Dit betekent dat hij niet al puberend een grote operatie in hoeft te gaan, dat hij met een straks uitgerijpte frontaalkwab zijn medicatiebeleid en vochtinname mag gaan regelen. Dit idee geeft mij, als moeder, zoveel rust!


Na de controle volgt dan het wachten op de bloeduitslagen, het gros volgt altijd in de loop van de dagen en een enkele uitslag is er met een week. De uitslagen waren ook dit keer weer keurig. Zijn waardes waren iets gestegen, passend bij zijn puberale groei. We kunnen dus weer drie maanden vooruit met slechts de dagelijkse zorgen.


112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Meer nieuwe Blogs? 

Bedankt voor het inschrijven!

bottom of page