top of page
  • Foto van schrijverMarianne Nijnuis

Optimisme niet gehinderd door enige kennisEvolutie van aapje via mens naar rolstoelgebruiker

Er stond een prachtig optimistisch artikel in NU.nl (https://www.nu.nl/binnenland/6300907/kabinet-komt-met-plan-om-positie-van-mensen-met-beperking-te-verbeteren.html#nujij). Het demissionaire kabinet heeft een plan om mensen met een beperking in 2040 volledig mee te laten doen. Ik juich dit natuurlijk alleen maar toe. Uiteraard met enige zorg, want dat zou betekenen dat ik na 2040 een andere bron van inkomsten moet zoeken.

Het plan is dat Nederland eindelijk na de ook al late ratificatie van het VN-verdrag handicap aan de slag gaat hiermee. Het VN-verdrag handicap schrijft voor dat mensen met een beperking niet gedwongen mogen worden tot een leven achter de geraniums (of andere plantjes).

Ik citeer het artikel even: “Volgens de plannen hebben mensen met een beperking uiterlijk in 2040 dezelfde kansen en mogelijkheden als hun landgenoten zonder een beperking. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze zich dan even makkelijk binnenshuis en buitenshuis kunnen verplaatsen, voor hetzelfde werk hetzelfde betaald krijgen en dat ze geen onnodig nadeel ervaren wanneer ze extra zorg nodig hebben.

Hoe de voortgang bewaakt gaat worden, is nog niet bekend. Daar gaan de ministeries dit jaar naar kijken, laat VWS aan NU.nl weten.” 

Ze hebben een agenda opgesteld samen met mensen met een beperking. Ik ben heel benieuwd of er daadwerkelijk naar die mensen is geluisterd of dat ze erbij mochten zitten en naderhand mochten reageren op de plannen. Daarnaast is maar liefst 30 miljoen beschikbaar gesteld voor het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in heel Nederland wel te verstaan. Dat gaat dan om toegankelijk maken van bus- en tramhaltes (er bestaan dus haltes, die alleen via een trap te bereiken zijn) en om vele bussen, treinen en trams waar je als rolstoelgebruiker gebruik van kunt gaan maken. En waarschijnlijk ook voor alle chronisch kapotte liften op stations. Wat ze voor mensen met een visuele of auditieve beperking gaan ondernemen, weet ik niet. Dat stond niet in het artikel (en mogelijk ook niet in de plannen). Waarschijnlijk is het geld dan ook al weer op.

Wat ze gaan doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking voor volwaardige mensen worden aangezien is mij ook niet duidelijk. Er stond wel iets in dat kinderen met een beperking naar een gewone school moeten. Hoe die scholen met hun beperkte visie, zoals ik dat met mijn eigen kinderen heb ervaren, die kinderen dan moeten gaan begeleiden, is mij niet duidelijk. Immers zijn daar strikte hokjes en alles wat daar buiten valt, kan op zoek naar een positie elders.

Verder zijn er nog de bekende problemen met de verstrekking van hulpmiddelen door gemeenten, zorgverzekeraars en het UWV, waarbij de goede en passende hulpmiddelen alleen beschikbaar zijn voor mensen met een grote mond en een oneindig doorzettingsvermogen.

Maar ach, we hebben nog zestien jaar de tijd.

Ik ben, zoals u merkt, niet gelijk door het dolle heen. Ben ik pessimistisch of gewoon goed geïnformeerd?

 

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Meer nieuwe Blogs? 

Bedankt voor het inschrijven!

bottom of page