top of page
  • Foto van schrijverMarianne Nijnuis

De Droomstoel


Twee strandstoelen staan in het water. Het water kleurt prachtig roodroze door vermoedelijk een ondergaande zon.

Nadat ik door de firma Meyra eindelijk was voorzien van een rolstoel waarmee ik ook daadwerkelijk kon rijden, kwam de fase van het experimenteren. Ik ging op pad met de rolstoel en kwam erachter dat het rollen weliswaar een stuk makkelijker ging maar echt heel ver kwam ik nog steeds niet. Het lukte me nog net om een kleine winkel door te rollen. Ik gebruikte mijn rolstoel eigenlijk alleen maar met de voorzetfiets ervoor. En als ik wat langer op pad ging, speelde mijn rug wel heel erg op met daverende nek- en hoofdpijn als gevolg de dag daarna.


Met de fysiotherapeut probeerde ik om de kracht in mijn armen wat op te vijzelen. De ergotherapeut deed een verwoede poging om mijn zithouding te verbeteren in de rolstoel. Voordat we aan dit hele rolstoeltraject begonnen had zij al een rolstoel geadviseerd waarin ik van zithouding kan veranderen. Dit ook om te voorkomen dat mijn instabiele gewrichten in mijn bekken uit de kom gingen. Best fijn als je dat kan vermijden.


Het bleek allemaal weinig vruchten af te werpen. Dan maar naar de revalidatiearts. Die adviseerde op basis van al mijn struggles op dat moment om een compleet revalidatietraject te volgen waarin de rolstoel meegenomen zou worden.

Dit was een heel goed advies. De fysiotherapeut aldaar was bijzonder kundig en ik werd sterker. De ergotherapeut keek kritisch naar mijn rolstoel en concludeerde dat hier weinig eer aan te behalen viel. We dokterden, met het advies van de eerste ergotherapeut in het achterhoofd, een nieuw model uit. Ik betrok firma Meyra en paste diverse rolstoelen. De firma werd uitgenodigd op het revalidatiecentrum samen met de rolstoelleverancier van keuze. Ter plekke werd met alle deskundigen, waarvan ik er zowaar één was, een nieuw plan gemaakt over welke rolstoel het zou moeten worden en welke ondersteuning nodig zou zijn hiervoor i.v.m. mijn gammele handjes, die niet te trainen bleken. Dit plan met bijhorende offerte moest vervolgens ondertekend door de ergotherapeut van het erkende revalidatiecentrum bij de gemeente worden aangeboden om in aanmerking te komen voor vergoeding. De betrokken ambtenaar heeft met waarschijnlijk gefronste wenkbrauwen de aanvraag inclusief offerte goedgekeurd. De rolstoel waar ik in al in het begin om vroeg, werd besteld!

Mijn droomstoel is inmiddels alweer bijna drie jaar in mijn bezit en heeft in alle opzichten mijn wereld weer een stuk toegankelijker gemaakt.


Ik zit in een rode bloemenjurk blij te zijn in mijn rolstoel.


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Meer nieuwe Blogs? 

Bedankt voor het inschrijven!

bottom of page