top of page
  • Foto van schrijverMarianne Nijnuis

Een elektrische rolstoel

Voor mij?


Zoals ik je vorige week vertelde, ben ik naar de REHACARE geweest voor een rolstoelenoriëntatie. Wat ging daaraan vooraf? Dat is inmiddels een lang proces van wikken en wegen en nog meer nadenken.

Ik merk dat ik in mijn huidige rolstoel steeds minder goed lang kan zitten zonder dat ik daar last van heb. Denk aan rugpijn, nekpijn en vermoeidheid omdat ik niet goed rechtop kan blijven zitten. Daarnaast kost het rijden me veel energie omdat de rolstoel niet zo stabiel is en ik makkelijk achterover kan kiepen. Aangezien ik niet wil eindigen als kabouter Spillebeen (die van dat kinderliedje, hij eindigt met zijn beentjes in de lucht), ben ik heel alert op iets omhoogstekende stoeptegels, hobbeltjes et cetera. Ik compenseer dan door naar voren te leunen om het euvel met die omhoogstekende beentjes te voorkomen.

Ik vroeg een ergotherapeut om mee te denken.

‘Tja, ik denk dat het voor jou toch het beste is om over te stappen op een elektrische rolstoel.’

WTF. Ik? ‘Is er geen ander type rolstoel waarbij ik gewoon beter rechtop blijf zitten en het niet nog passiever wordt?’

Hij schudde meewarig het hoofd.

‘Ja maar… en zo’n balansrolstoel dan?’ Die vind ik namelijk nog wel stoer en daarmee kun je tenminste ook nog een rondje door het bos rollen.

‘Ik denk dat je dat te veel energie kost. Maar misschien moet je het gewoon ervaren.’

Met dit in het achterhoofd, plus een flinke lijst om over na te denken qua functionaliteit en comfort, toog ik naar de REHACARE. Zo kon ik tenminste zelf echt breed oriënteren en niet de oriëntatie aan de leverancier overlaten. Ik had een Excelspreadsheet meegenomen met tips, adviezen en ervaringen van lotgenoten en ik had van tevoren op de website van de beurs gekeken bij welke stands ik dan moest zijn.

Eigenlijk vond ik alle elektrische rolstoelen vooral heel groot en heel erg zwaar en heel erg niet bij mij passen. De balansrolstoelen kostten mij inderdaad teveel energie. Er zijn twee uitzonderingen, die, je verwacht het al, onmogelijk geprijsd zijn en omdat ze nieuw op de markt zijn, ook geen optie zijn voor vergoeding door de gemeente.


In de week na de beurs kwam de nieuwe adviseur van Meyra kennis maken. Een heel kordate dame met een goede visie op wat iemand nodig heeft.

‘Tja… ik denk dat het voor jou toch het beste is, om over te stappen op een elektrische rolstoel. Ik heb een merk in gedachten die echt heel fijn is. Zal ik maar een passing regelen?’

Ik zucht diep. ‘Tja, doe dan maar.’ Wie weet…

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


Meer nieuwe Blogs? 

Bedankt voor het inschrijven!

bottom of page