top of page

Meer nieuwe Blogs? 

Bedankt voor het inschrijven!

  • Foto van schrijverMarianne Nijnuis

Proefrit
Onderweg naar Oss, voor mij ruim een uur in de auto. Muziekje aan, snoepjes mee en mijn twee blagen. Ik heb er zin in! Ik ga uitgebreid kennis maken met de iBot. Dit is niet een nieuw speeltje waarmee je eindeloos kunt gamen, maar een rolstoel waarin je van invalide weer naar valide gaat. Enkelzwikkend terrein is voor het apparaat geen probleem. Grind waar je normaal in vastrijdt wordt bereden alsof je met de auto over kinderkopjes rijdt. Ik geef toe, dat is wat hobbelig. Maar hobbelig is beter dan stilstaand, wachtend op hulp. Drempels tot dertien centimeter worden probleemloos beklommen en eraf kun je net zo snel doen als wanneer je zou lopen. Dat betekent dat je de meeste gebouwen binnen kunt komen en ook dat leuke kledingwinkeltje met forse kortingen.

Een andere vetcoole eigenschap van deze rolstoel is dat je kunt rijden in een hoge stand. Zo kun je op ooghoogte komen met degene met wie je op pad bent, of denk aan zo’n leuke borrel waar je normaal gesproken alleen billen en kruizen ziet (ook de minder leuke) en niet mee kan doen aan een gesprek omdat deze over je hoofd heen gevoerd wordt. Een wandeling hand in hand met je liefste, wordt zo ook weer mogelijk. Deze hoogte kun je instellen, zo kan ik de hoogte kiezen die ik normaal zou bereiken wanneer ik mij maximaal uitstrek op mijn hoge hakken. Je kan nog een stuk hoger zodat je ook die lange lummels in de ogen kunt kijken. En dat voelt goed. Nog een voordeel zie ik: de kleine maten bloesjes hangen altijd hoog, waarom is me een raadsel, nu zou ik daar ook bij kunnen zonder dat ik uit mijn rolstoel moet opstaan en vervaarlijk op een krukje moet balanceren.

Tenslotte kan dit apparaat, je raadt het niet, traplopen! Echt! Het is niet een heel makkelijk trucje, maar het kan echt. Je rijdt voorzichtig tot aan de trap en kiest dan via het menu voor het programma traplopen. Daarna pak je de leuning vast met twee handen en je trekt jezelf achterover. Voor degene die dit nu helemaal voor zich zien: er staat iemand achter die dit begeleidt. Daarnaast heeft de stoel een beveiliging waarbij hij op de trap gaat liggen als het mis gaat. De machine signaleert de beweging naar achter en dan gaan de voorwielen over de achterwielen heen naar de volgende trede. Je gaat weer rechtop zitten en doet voor de volgende trede dit trucje opnieuw.

Kortom: strikje erom en meenemen. Helaas gaat dat niet. Maar deze rolstoel zou van mij een wereld aan (werk)mogelijkheden kunnen openen. Niet meer invalide!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hij is er!

bottom of page